Matthijs is eigenaar van kaasfonduerestaurant Smelt in Westerpark: ‘Mensen zijn lyrisch enthousiast’

Matthijs is eigenaar van kaasfonduerestaurant Smelt in Westerpark: ‘Mensen zijn lyrisch enthousiast’

Dat kaasfondue geliefd is tijdens de wintermaanden weet Matthijs Visscher (31) als geen ander. Hij is samen met twee goede vrienden eigenaar van kaasfonduerestaurant Smelt in het Westerpark. “Het is huiselijk, klein, overzichtelijk en gezellig.”

Advertentie wordt geladen…

Smelt is ontstaan als samenwerking tussen Café de Doffer en De Kaaskamer van Amsterdam. Sinds 2022 zijn beide zaken samengesmolten tot restaurant Smelt. De eerste vestiging vind je aan de Runstraat. De ander in het Westerpark. Matthijs is mede-eigenaar van deze tweede locatie. Gijs en Johan, twee goede vrienden van Matthijs begonnen Smelt. “Toen ze gingen uitbreiden met Smelt Westerpark, hebben ze mij gevraagd om in het bedrijf te stappen.’’

Thuis zijn, terwijl je dat niet bent. Dat is de sfeer die ze bij Smelt Westerpark willen creëren. “Dit in combinatie met mooie kazen voor fondues, geschikte wijnen en personeel dat attent is, maakt het een succes.”

Het concept

Wanneer je binnenkomt bij Smelt, wordt er eerst gevraagd of je al bekend bent met het concept. “We vinden het écht leuk om een dialoog aan te gaan met mensen”, vertelt Visscher. Dit doen we allereerst door het concept uit te leggen.” Wat betreft de kazen, zijn de heren constant bezig met het beste op tafel te zetten. Ongeacht waar ze de kaas vandaan moeten halen. “We gaan elk jaar naar een grote kaasmarkt in Parijs. Hier proeven we kazen die dit seizoen goed zijn gelukt.”

Lees verder onder de foto >

Italiaanse kaasfondue

Op de menukaart staan vijf verschillende kaasfondues: Hollands, Zwitsers, Truffel, Italiaans en Frans. De fondues worden geserveerd met (onbeperkt!) knapperig zuurdesembrood van Fort Negen, verse seizoensgroenten en er wordt een wijn getipt. Nieuw dit jaar is de Italiaanse fondue. Deze is gemaakt van provolone piccanto, parmigiano reggiano, fontina en taleggio. De wijn die hierbij wordt aangeraden? Pinot Grigio.

Niemand ziet het echt als werken

Matthijs Visscher

Geen fondue-liefhebber? Op het menu vind je ook voor- en nagerechten zoals gekarameliseerde wortel, mousse van sardientjes, artisjokcrème met geroosterde hazelnoten, paté en croûte en gestoofde peer met crème cru. Verder biedt het restaurant op aanvraag glutenvrije opties en een vegan kaasfondue op basis van gefermenteerde cashewnoten.

Tweede seizoen

Advertentie wordt geladen…

Na een succesvol eerste seizoen, opende Smelt Westerpark op 12 oktober dit jaar haar deuren voor het tweede seizoen. In de zomer vind je op deze locatie een ijssalon, het IJscuypje. “9 oktober kregen we de sleutel. We hadden drie dagen de tijd om alles op te bouwen voor een nieuw seizoen van Smelt. Dat betekent twintig uur per dag rammen. Vorig jaar was het echt een puzzel. Dit jaar wisten we precies hoe we het gingen doen.”

Tien man sterk

In totaal is er plek voor 46 mensen in het knusse restaurant dat voorheen een koffiebranderij was. Er zijn twee verdiepingen en de tafeltjes staan dichtbij elkaar. Er is een open keuken, veel kaarslicht en houten details. “Vaak doen we twee of drie shifts op een avond.” Het team van kaasfonduerestaurant Smelt Westerpark bestaat uit tien mensen en is erg close met elkaar. “Niemand ziet het echt als werken. Het is eerder een avondje uit.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Smelt Westerpark

“Op een avond staan we vaak met vier man. Dat is rennen, maar wel haalbaar. Als je alles goed voorbereid, kun je alles aan. Dat is ook hetgeen wat mensen zien. We zijn een geoliede machine”, vertelt Matthijs trots.

Dankbaar beroep

Wat Matthijs het allerleukst vindt aan zijn werk? “Ik heb een heel dankbaar beroep. Elke avond zijn mensen opnieuw lyrisch enthousiast over de fondue en de hele belevenis. Daarnaast is het leuk om te ondernemen met je vrienden.” Of er een derde seizoen komt? “Zeker!”, zegt Matthijs vastbesloten. “En een vierde en vijfde seizoen. Zolang mensen willen kaasfonduen, blijven wij bestaan.” Langzaam is het de bedoeling om Smelt uit te breiden. Welke steden hun ogen en oren goed open moeten houden? “Utrecht, Haarlem, Den Bosch of Nijmegen lijkt ons fantastisch.” Tijd om te proeven. Kijk je mee?

Tekst gaat verder onder de video >

Ook een bezoekje brengen aan kaasfonduerestaurant Smelt in het Westerpark? Dat kan zeven dag per week tot en met 1 april 2024.

Smelt Westerpark

Gosschalklaan 7, 1014DC Amsterdam


Nu gesloten

Meer informatie

Meer ondernemers uit Amsterdam:

  • Daphne en Steve zijn een stel én collega’s in hun winkel Crapsalon: ‘We wonen nog niet samen, maar hebben wel een winkel’

    Daphne Ponsteen (32) en Steve Gijrath (34) zijn niet alleen een stel, ze runnen sinds kort ook samen een winkel….

  • Wat is Amsterdammerschap? Thomas en Simar zoeken het uit in hun podcast

  • Van Uggs tot havercappu: Lot toont je stereotype Amsterdamse Marie Claire

  • Favorieten van Veggilaine: ‘Als ik iets te vieren heb ga ik naar dit vegarestaurant’