Amsterdamse strijdt voor gezin dat vreest voor Taliban: “Ik had het ook kunnen zijn”

De Afghaanse rijschoolhouder, Seweta Zirak, uit Amsterdam is druk bezig met het redden van een gezin uit Kabul. Eerder spraken wij haar over haar familie in Afghanistan. Voor hen kan ze nu niks doen, maar ze zit zeker niet stil. Ze vraagt daarom aandacht voor een gezin waarvoor ze hopelijk wel wat kan betekenen. Waarom? Omdat ze zelf een van hen had kunnen zijn. 

Foto van een moeder van een omgekomen soldaat – Seweta Zirak

De Afghaanse Seweta kwam op haar zestiende naar Nederland. Ze vluchtte toen voor de ‘monsters’ die ze liever niet bij naam noemt. Van haar tijd in haar thuisland heeft ze nog steeds trauma’s die door de huidige situatie in Afghanistan weer naar boven komen. In juli is ze weer even met haar gezin teruggeweest, waarover ze eerder al aan NH Nieuws haar verhaal deed. 

Gezin ontmoet

Ze was daar net voordat de Taliban weer aan de macht kwam. Tijdens dit bezoek ontmoette Seweta een gezin waarvan de vader in 2012 in de strijd tegen de Taliban was omgekomen. Hij vocht toen samen met de Amerikanen.

“De Taliban heeft gezegd dat zij wraak zullen nemen voor elke druppel bloed die verloren is aan Afghanistan” 

seweta

Nu de Taliban weer aan de macht is, lopen de achtergebleven gezinsleden, de schoonzus, een broer, de moeder en twee meisjes van ongeveer 14 en 15 jaar, opnieuw gevaar. “De Taliban heeft gezegd dat zij wraak zullen nemen voor elke druppel bloed die verloren is aan Afghanistan.” 

Situatie onveiliger

Het gezin vluchtte al eerder vanuit hun woonplaats in de provincie Daikundi naar Kabul. Een maand geleden volgden de broers en een zus van de vader ook naar Kabul. Zij zijn tijdens hun reis uit de bus gehaald en meegenomen door de Taliban. Hoe het nu met hen gaat weet Seweta niet. De andere gezinsleden zijn wel veilig aangekomen in Kabul.

Maar ook daar is de situatie steeds schrijnender aan het worden. “De Taliban is daar nog niet geheel gesetteld, maar zodra ze dat zijn, gaan ze los. Ze zijn nu al op zoek naar families van militairen die met de Amerikanen hebben gewerkt.”

Ook is het gezin van de etnische minderheid Hazara, net als Seweta zelf. Dat maakt ook dat Seweta zich zo inzet voor het gezin. “Ik had een van hen kunnen zijn. Ik had in hun situatie kunnen zitten.”

Thuis

De consequenties van ‘de monsters’ zijn merkbaar, vertelt Seweta. “Meisjes mogen nog wel naar de basisschool en naar de universiteit. Maar niet meer naar de middelbare school. Dat zijn plannen om de bevolking dom te houden. En wat krijgen ze dan voor onderwijs? Onderwijs volgens de Sharia?”

“Ik had een van hen kunnen zijn. Ik had in hun situatie kunnen zitten”

seweta

Iedereen zit nu thuis, vertelt Seweta. “Ze kunnen niet verder dan de tuin.” Ook heeft de Taliban aangekondigd dat alle meisjes vanaf 15 jaar en weduwen onder de 40 jaar moeten trouwen met een soldaat van de Taliban. In de provincie (Daikundi) hebben ze dat al waargemaakt. In de hoofdstad nog niet.”

Oproep

Seweta vreest voor het gezin. En daarom is ze bezig met een aanvraag voor de Amerikaanse ambassade om het gezin te evacueren. Maar ze loopt vast. “Het is allemaal erg ingewikkeld. Ik hoop dat mensen mij kunnen helpen. Als er advocaten zijn die dat willen? Er zijn medailles, verschillende prijzen van hem als militair.” Het dient allemaal als bewijs. Ze heeft verder foto’s en filmpjes. Ze verzamelt van alles van het gezin om te legitimeren dat ze daar weg kunnen. 

Eigenlijk zou Seweta het liefste willen dat het gezin naar Nederland komt. Ook het gezin zelf zou dat graag willen. “Er zijn tekorten in de zorg, bij de politie. Ik zou die meisjes persoonlijk kunnen begeleiden, zodat ze straks een plekje in de maatschappij krijgen”, aldus Seweta.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]