Datacenterbeheerder LCL investeert 120 miljoen euro in uitbreiding en duurzaamheid

Datacenterbeheerder LCL investeert 120 miljoen euro in uitbreiding en duurzaamheid

23 oktober 2023

01:00

LCL investeert de komende twee jaar 100 miljoen euro in twee uitbreidingsprojecten in Aalst en Diegem. Ook gaat er 20 miljoen euro naar duurzaamheid.

De economie wordt steeds meer gedreven door data. Dat klinkt abstract, maar er is heel fysieke infrastructuur voor nodig zoals netwerkapparatuur, servers en andere computerhardware. Datacenters zoals die van LCL zijn grote gebouwen waar die apparatuur wordt ondergebracht met speciale beveiliging, koelinstallaties en energievoorziening.

Schermvullende weergave

Topman Laurens van Reijen van LCL in het Diegemse datacenter
©JONAS LAMPENS

Datacenters verslinden energie, maar volgens topman en stichter Laurens van Reijen van LCL is het ook bij voortdurende groei mogelijk om de CO2-voetafdruk te verminderen. Zijn bedrijf onderschreef het Science Based Targets Initiative (SBTi), een internationaal project gericht op het halen van de klimaatdoelstellingen van het Akkoord van Parijs. ‘We laten onze CO2-uitstoot dalen met 42 procent over de komende 7 jaar’, aldus van Reijen. ‘We kopen vandaag al 100 procent groene energie. Maar uiteindelijk willen we ongeveer 40 procent van onze energie zelf genereren.’

‘Jaren geleden focusten we enkel op de financiële waarde. Nu meten we ook de waarde op sociaal en milieugebied. We willen daar concrete doelstellingen halen’, legt financieel directeur Steve De Craene uit.

Het bedrijf werd inmiddels zowat een expert in energie. In 2022 woog de piek van de energieprijzen op de winstmarge omdat LCL een vaste verkoopprijs hanteerde. Na overleg werden de contracten aangepast.

Zonnepanelen

We laten onze CO2-uitstoot dalen met 42 procent over de komende 7 jaar.

Laurens van Reijen

Topman LCL

LCL gaat onder meer zonnepanelen plaatsen op de gevel van LCL Brussels-North in Diegem. De koelinstallaties worden energiezuiniger. De CO2-uitstoot wordt gereduceerd door een verbeterde lekdetectie te installeren in de koelinstallaties, de hernieuwbare brandstof HVO100 te gebruiken voor de noodgeneratoren en het wagenpark verder te elektrificeren. ‘Daar investeren we 20 miljoen in. Honderd miljoen gaat naar uitbreiding, maar ook daar verhogen we de duurzaamheid want we gebruiken de recentste technologie. Het is een kwestie van voortschrijdend inzicht’, aldus van Reijen.


LCL

LCL heeft vijf onafhankelijke datacenters in Antwerpen, Aalst, Diegem, Gembloux en Huizingen. Er werken 42 mensen, dit jaar bedraagt de omzet rond de 30 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebtida) komt uit op 13 miljoen euro. De omzet groeit gemiddeld 10 procent op jaarbasis.

Zowel multinationals als kleine en middelgrote bedrijven, overheden, internetbedrijven en telecomoperatoren doen een beroep op de diensten van LCL.

Er wordt wel eens gezegd dat datacenters zich best in Noorwegen zouden vestigen wegens de lage energieprijzen daar en het gunstige klimaat. ‘Voor bepaalde toepassingen gaat dat alvast helemaal niet omdat er te veel vertraging op de connectie zou zitten. Soms is die vertraging niet zo belangrijk, maar straks gaan we AI-systemen nodig hebben die in fracties van seconden reageren. Die zullen dan toch lokaal moeten werken’, zo legt de topman uit.

Uitbreiding

De uitbreidingsinvesteringen gaan naar LCL Brussels-West in Aalst en naar Diegem. ‘Jaarlijks groeien we met 10 procent’, aldus De Craene. De datacenters werden wat krap. In Aalst is ondertussen de eerste steen gelegd voor verdere uitbreidingen aan het bestaande datacenter. Dat project loopt nog tot maart 2025. In totaal wordt er 2.367 m² datazaal bijgebouwd. In Diegem zullen er vanaf december 2023 tot oktober 2025 werken zijn. Daar gaat het over een gebouw van 5 verdiepingen. De netaansluiting van extra 24 MW is in aanbouw, de nieuwe datazaal heeft een oppervlakte van 4.000 m2.

De investeringen worden gefinancierd door eigen middelen en met bankkredieten. ‘We hebben heel mooie recurrente inkomsten die toelaten die investeringen te doen. Klanten hebben contracten die tot 14 jaar lopen’, zo merkt van Reijen op. De grote internationale spelers in de sector focussen op wat de FLAP wordt genoemd, Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs. Vaak komt daar dan nog Dublin bij waar veel grote groepen hun Europees hoofdkwartier hebben. België is daar een kleine markt tegenover, maar heeft toch wel heel wat organisaties die hun datacenter willen outsourcen. ‘Onze kracht is net dat wij lokaal zijn en hier samen met de klanten oplossingen uitwerken’, aldus De Craene.


De essentie

  • LCL investeert 120 miljoen euro in de uitbreiding van zijn Belgische datacenters en in duurzaamheid.
  • Het bedrijf focust op de Belgische markt, internationale grote spelers zijn vooral actief in Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin.
  • De omzet groeit gemiddeld met tien procent jaarlijks.