Khadija Arib
De huidige Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib wil door. De PvdA’er zit sinds 1998 in de Tweede kamer en is sinds 2016 voorzitter. De 60-jarige Arib is de eerste Kamervoorzitter met een dubbele nationaliteit. Ze wordt geroemd vanwege haar inzet voor de emancipatie van Marokkaanse vrouwen.
Arib is niet onomstreden. Verschillende bronnen leverden in februari kritiek op Arib in een artikel op de site van RTL Nieuws. Zo zou ze te weinig de wensen van de Kamer volgen, bijvoorbeeld rond de verhuizing van de Tweede Kamer. Ook zou er stevige kritiek zijn vanuit de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer op het functioneren van Arib.
Vera Bergkamp
D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp heeft zich vanochtend ook kandidaat gesteld. De 50-jarige Bergkamp is sinds 2012 Kamerlid en maakt zich daar sterk voor onder meer homo-emancipatie, de langdurige zorg en wietteelt. Ze is lid van het presidium van de Kamer en al langere tijd een van de ondervoorzitters van de Kamer, die bij afwezigheid van Arib de vergaderingen leiden.
Voor haar Kamerlidmaatschap was ze voorzitter van de homobelangenorganisatie COC en actief in de Amsterdamse politiek.
Martin Bosma
PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma maakte gisteren bekend mee te doen aan de voorzittersverkiezing. De PVV’er zit al sinds 2006 in de Tweede Kamer en is tweede ondervoorzitter van de Tweede Kamer. De 56-jarige Bosma is een van de langstzittende PVV-Kamerleden en wordt beschouwd als een van de ideologen van de partij. Hij schrijft vaak mee aan de spreekteksten van Wilders, en veel van de oneliners die blijven hangen, zijn afkomstig van Bosma.
Bosma is woordvoerder op het gebied van media en trekt daar ten strijde tegen de publieke omroep. FvD heeft hun steun al uitgesproken voor de kandidatuur van Bosma.
Procedure stemming Kamervoorzitter
Morgen (woensdag) stemt de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter uit hun eigen leden. De stemming is alleen geldig als er voldoende Kamerleden aan de stemming hebben meegedaan (minimaal 76 leden).
De stemmingen over kandidaten vinden plaats in een aantal stemrondes. Als na de eerste stemming niemand de volstrekte meerderheid heeft, vindt een tweede stemming plaats. Indien ook bij de tweede stemming niemand de meerderheid van de stemmen verkrijgt, dan vindt een derde stemming plaats. Eventueel vindt een vierde stemming plaats tussen twee kandidaten.
Als bij de vierde stemming beide kandidaten evenveel stemmen halen, beslist het lot. Om deze beslissing tot stand te brengen wordt een naambriefje uit de stembus getrokken. De persoon die daarop staat vermeld wordt Kamervoorzitter.
Frits Wester: ‘Welke kandidaat wint, is nog geen uitgemaakte zaak’
Politiek commentator Frits Wester denkt dat het morgen ‘weer spannend zal worden’. “Het is een vrije kwestie binnen de verschillende fracties. Dat betekent dat een partij niet ‘en bloc’ kiest voor een kandidaat. Elk Kamerlid mag zelf besluiten op wie ze stemmen. Die stemming is ook geheim.”
“De herverkiezing van Arib is geen uitgemaakte zaak, want er was de afgelopen tijd veel kritiek te horen op haar functioneren. Daarnaast: iedereen vindt Martin Bosma een uitermate competent Kamervoorzitter, als ondervoorzitter, die dat kundig doet met ontzettend veel humor. Maar het feit dat hij van de PVV is, is voor veel Kamerleden een te grote drempel om hem tot Tweede Kamervoorzitter te kiezen. Dat komt onder meer door de PVV-standpunten over de islam en de koran. Kamervoorzitter is ook een representatieve functie, waarbij gasten uit islamitische landen ontvangen moeten worden.”
“D66-Kamerlid Vera Bergkamp maakt onderdeel uit van een de winnaars van de verkiezingen en lijkt daardoor voor velen een goed alternatief voor Arib te kunnen zijn. Het wordt een spannend dingetje. Het kan nog alle kanten op”, zegt Wester.