LIVE | VK vaccineert snel: laagste aantal coronadoden in ruim 7 maanden | Binnenland

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien.

19.01 – Statistici maken gehakt van Fieldlabs: ‘pseudo-experimenten’

Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing om vele duizenden bezoekers toe te laten bij de inmiddels omstreden Fieldlab-evenementen. Dat zeggen verschillende statistici tegen BNR. De statistiekwetenschappers oordelen vernietigend over de manier waarop is onderbouwd waarom zoveel bezoekers voor de experimenten nodig zouden zijn.

Volgens Casper Albers, hoogleraar Statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt een onverantwoord gezondheidsrisico genomen door zo veel mensen toe te laten, zoals bijvoorbeeld de bedoeling is op de 538 Oranjedag in Breda. Zijn collega Maarten van Smeden, medisch statisticus bij het UMC Utrecht, is eveneens uiterst kritisch op de voorgenomen testevenementen. Zijn grootste kritiekpunt is dat een duidelijk onderzoeksplan totaal ontbreekt en zelfs niet duidelijk is wat er eigenlijk precies wordt onderzocht. Volgens Van Smeden is het daardoor niet mogelijk om goed te beoordelen hoeveel mensen er nodig zijn om de experimenten te laten slagen.

18.16 – Laagste aantal coronadoden in VK in ruim 7 maanden

In Groot-Brittannië zijn in 24 uur tijd tien mensen overleden die eerder positief waren getest op corona. Dat is het laagste aantal coronadoden sinds 9 september, blijkt zondag uit officiële gegevens. Begin dit jaar waren er nog dagen dat er meer dan 1300 Britten per dag overleden door corona.

De afgelopen zeven dagen registreerde de Britse overheid 183 doden, 68 minder (ruim een kwart) dan de zeven dagen ervoor.

In het land zijn zondag 1882 nieuwe besmettingen gemeld, tegen 2206 de dag ervoor.

Groot-Brittannië is een eind op streek met het vaccineren van de bevolking. Ruim 32,8 miljoen Britten hebben een eerste prik gekregen en meer dan 9,9 miljoen mensen al een tweede. Als gevolg van die campagne vertonen de coronacijfers in Groot-Brittannië een sterk dalende lijn en zijn er vorige week versoepelingen doorgevoerd. Zo mogen de Britten weer naar winkels, terrassen en sportscholen.

18.09 – Italië gaat vanaf maandag versoepelen

In een groot deel van Italië kan vanaf maandag weer buiten op terrassen worden gegeten, wat eerder dan oorspronkelijk gedacht. Ook veel andere buitenactiviteiten kunnen worden hervat nu in veel regio’s het aantal coronabesmettingen is afgenomen.

In drie regio’s die zijn bestempeld als zogenoemde rode zone – Puglia in het zuiden, Sardinië en de Aosta-vallei in het noordwesten – blijven beperkingen van kracht, maakte de regering zondag bekend. Niet-essentiële winkels en restaurants moeten daar dichtblijven en reizen in de omgeving mag alleen met een goede reden.

Maar het optimisme groeit in het land van 60 miljoen mensen waar het virus zwaar heeft huisgehouden. De vaccinatiecampagne lijkt geleidelijk vruchten af te werpen.

De regering werkt aan een routekaart voor verdere versoepelingen in de komende maanden. Onbelemmerd reizen door het land moet dan weer mogelijk worden, mogelijk binnen een paar weken. Er wordt al gekeken naar het heropenen van zwembaden, sportstudio’s en markten.

16.48 – Amerika neemt vrijdag besluit over Janssen vaccin

De Verenigde Staten besluiten waarschijnlijk vrijdag of het gebruik van het Leidse Janssen-vaccin wordt hervat. De Amerikaanse topepidemioloog en regeringsadviseur Anthony Fauci zou niet verrast zijn als het middel „in een of andere vorm” weer wordt ingezet, zei hij zondag in een talkshow op CBS.

De VS schortten het gebruik van het vaccin van het dochterbedrijf van farmaceut Johnson & Johnson afgelopen dinsdag op. Het Nederlandse vaccin werd tot dan toe alleen in de VS toegediend, bij een kleine 7 miljoen mensen. De gezondheidsautoriteiten besloten uit voorzorg tot een prikpauze nadat zeker zes mensen na vaccinatie te maken kregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Een vrouw overleed en een andere raakte in kritieke toestand. Onderzocht wordt of er een verband is met het vaccin.

Fauci weer niet of er nieuwe gevallen aan het licht zijn gekomen. „Dat weten we tegen vrijdag. Het is vrijwel zeker dat dan een besluit valt.” Het kan volgens hem dat wordt besloten het middel alleen aan bepaalde groepen te geven of er een waarschuwing bij te geven.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het Janssen-vaccin goedgekeurd voor gebruik in de EU. Het middel werd sinds maandag gedistribueerd, maar Johnson & Johnson riep na het Amerikaanse besluit op het voorlopig niet te gebruiken. Onder meer Nederland besloot daar gehoor aan te geven. Het EMA komt dinsdag met conclusies in het onderzoek naar potentiële bijwerkingen van het Janssen-vaccin.

16.02 – Vondelpark weer dicht

Het Vondelpark in Amsterdam wordt zondagmiddag weer tijdelijk afgesloten omdat het te druk is. De gemeente meldt via Twitter dat mensen het park alleen nog kunnen verlaten.

Vanwege het mooie weer hebben veel mensen het park in de hoofdstad opgezocht. De gemeente vraagt mensen drukke plekken te mijden, voldoende afstand te houden en dicht bij huis te genieten van het weer.

Zaterdag werden de zij-ingangen van het park ook al afgesloten wegens drukte vanwege het lekkere weer. Ook het kleinere Sarphatipark in Amsterdam werd afgesloten. Het was de afgelopen tijd vaker te druk in het Vondelpark, waardoor de toegang werd gesloten. Dit gebeurt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

11.09 – ’Wacht met zwanger worden’

Brazilië heeft vrouwen gevraagd om een eventuele zwangerschap uit te stellen tot het ergste van de pandemie voorbij is. De Braziliaanse coronavariant zou bij zwangere vrouwen het meest agressief kunnen zijn, schrijft CNN.

„Als het mogelijk is, moeten ze het een tijdje uitstellen, zodat ze een rustigere zwangerschap hebben”, zei de directeur Acute Zorg van het ministerie van Volksgezondheid Raphael Camara. „We kunnen dat niet tegen vrouwen van 42, 43 jaar oud zeggen natuurlijk, maar voor een jonge vrouw die het kan, is het echt de beste mogelijkheid om even te wachten.”

Brazilië is keihard geraakt door corona. Was het afgelopen jaar al zwaar, nu is het aantal coronadoden verdubbeld. Ziekenhuizen in Manaus zitten zonder zuurstof en hebben al patiënten van toevoer afgesloten door het tekort.

Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar de varianten. „We hebben geen nationale of internationale studies voorhanden, maar volgens de klinische beoordeling van onze experts is de nieuwe variant een agressievere uitwerking op zwangere vrouwen”, zei Camara. „Hiervoor was de ernst gelinkt aan het eind van de zwangerschap, maar nu zien ze een serieuzere uitwerking in het tweede trimester en zelfs het eerste.”

Wereldwijd zijn er zorgen over het muteren van corona. Viroloog Bert Niesters van het UMCG vindt de Braziliaanse variant het meest zorgwekkend van alle mutanten. „Brazilië is echt voor de hele wereld gevaarlijk. De vaccins die we nu hebben, werken veel minder goed tegen de varianten die daarvandaan komen. Daar maak ik me momenteel het meeste zorgen over. Vanuit daar ben je heel snel over heel de wereld.”

10.46 – Horeca blikt tevreden terug op caféproef in Utrecht

Koninklijke Horeca Nederland is tevreden over de caféproef in vijf Utrechtse kroegen en kijkt hoopvol uit naar de resultaten van het experiment. Vijf horecazaken in de binnenstad van Utrecht waren vier dagen lang open om te onderzoeken of gasten en het personeel zich aan de coronamaatregelen konden houden.

Helemaal foutloos ging dat niet. „Soms was iemand vergeten een mondkapje op te doen op weg naar het toilet, maar dat werd dan gecorrigeerd. Foutjes horen erbij”, zegt voorzitter Pieter Honing van de lokale afdeling zondag. „De onderzoekers waren onder de indruk. TNO heeft geen vreemde zaken gezien.”

De horecazaken moesten zaterdagavond de deuren weer sluiten. Dat gebeurde met een lach en een traan. Blij om weer open te zijn geweest en verdrietig omdat het weer voorbij is. Het was volgens Honing „ouderwets gezellig.” Mensen spraken met elkaar, deden spelletjes, voelden zich vrij ondanks dat ze voortdurend werden bekeken. „Alles van wat wij vroeger zagen, zagen we weer terug.” Ook handhaving hoefde na het sluiten van de kroegen niet in te grijpen.

Over vier weken presenteert TNO de onderzoeksresultaten. De horeca kan niet wachten. „De uitkomst van het Catshuisoverleg van vandaag vind ik spannender”, aldus de voorzitter.

10.17 – Israël schrapt mondkapjesplicht in buitenruimte

Israël heeft een streep gezet door het verplicht dragen van mondkapjes in de buitenruimte. Ook worden scholen weer volledig heropend, schrijven Israëlische media. Het land zet daarmee opnieuw een flinke stap bij het afbouwen van de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.

Mensen in Tel Aviv genieten van het weer.

Mensen in Tel Aviv genieten van het weer.

Het ruim 9 miljoen inwoners tellende Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Meer dan de helft van de bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd. De ’coronatsaar’ van de overheid, Nachman Asch, voorspelt volgens nieuwssite Times of Israël dat komende maand de hele economie kan worden heropend. Voorwaarde is wel dat het de goede kant blijft opgaan met de coronacijfers.

Israëliërs moeten binnen nog wel verplicht mondkapjes dragen, al geldt die regel niet in hun eigen woonruimte. Een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid raadde zijn landgenoten aan om ook altijd een mondkapje te dragen als ze in groepen bijeenkomen. „We moeten ons goed gedragen om de vooruitgang die we hebben geboekt niet te verspelen.”

07.15 – Frankrijk schort alle vluchten van en naar Brazilië op

Frankrijk heeft alle vluchten van en naar Brazilië opgeschort vanwege de Braziliaanse variant (P1) van het coronavirus. Ook voert het land een verplichte quarantaine in van tien dagen voor reizigers uit Brazilië, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika uit bezorgdheid over verschillende coronavirusvarianten. De luchtvaartverbindingen met Argentinië, Chili en Zuid-Afrika blijven wel intact.

De Franse president Macron tijdens een televisie-interview.

De Franse president Macron tijdens een televisie-interview.

De toestand in Brazilië verslechtert sinds februari door een uitbraak van een lokale variant van het virus. De besmettelijkere en gevaarlijkere coronavariant P1, die in december opdook in het Amazonegebied, baart vooral zorgen omdat die zich bijna de helft sneller dan de ’klassieke’ versie van het virus verspreidt. Mogelijk is de Braziliaanse variant beter bestand tegen vaccins en antistoffen na een eerdere besmetting met het coronavirus.

Dat de vluchten uit Argentinië, Chili en Zuid-Afrika nog wel mogen doorgaan komt volgens de Franse autoriteiten omdat de aanwezigheid van Covid-varianten in die landen nog niet hetzelfde zorgwekkende niveau heeft bereikt als in Brazilië.

23.44 – Massale steun petitie ziekenhuismedewerkers tegen Oranjedag 538

Meer dan 91.000 mensen hebben een petitie ondertekend die medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda op initiatief van chirurg Rogier Crolla zijn begonnen tegen 538 Oranjedag. Zaterdag rond 19.30 uur stond de teller van de petitie ’Met 538 de zorg geminacht’ nog op ruim 11.000, zondagochtend zijn dat er 91.000. De „verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen” stellen dat „dit ondoordachte pseudo-experiment” moet worden afgeblazen.

Bij het Fieldlab-experiment van de muziekzender op 24 april in Breda mogen 10.000 mensen aanwezig zijn. De initiatiefnemers van de petitie hebben daar geen enkel begrip voor. „Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, schrijven ze.

Vanwege de coronapandemie heeft het ziekenhuis de operatiecapaciteit met zeker de helft teruggebracht en zijn de operatiekamers alleen beschikbaar voor acute en urgente zorg. Artsen beoordelen dagelijks of een operatie echt noodzakelijk is of uitgesteld kan worden. Een Amphia-woordvoerder zei eerder al zorgen te hebben over het feest, omdat door het gebruik van drugs of drank acute medische situaties kunnen ontstaan.

Crolla wil geen toelichting geven op de petitie en verwijst door naar de woordvoerder van het Amphia. Het ziekenhuis zou volgens de chirurg de actie niet veroordelen. Volgens Mark van Hassel, woordvoerder van het Amphia, is de petitie die eerder vandaag online kwam een particulier initiatief van chirurg Crolla. „Hij heeft dit op persoonlijke titel opgezet, maar het onderstreept nog eens extra de zorgen die leven onder onze zorgmedewerkers. Die zorgen hebben wij gisteren vanuit onze organisatie ook al duidelijk uitgesproken”, zegt hij tegen BN DeStem.

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.

Het evenement vindt plaats op het Chasséveld in Breda. Horecaondernemers in de stad reageerden woedend op het testevenement. Zij voelden zich geschoffeerd dat er in de stad wel een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen. Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken. Maandag is er een extra vergadering waarin de Bredase burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven aan de gemeenteraad over het evenement.